Aktualności
Potrawy Żuław - spotkanie z panem Arturem Wasielewskim, pasjonatem dzidzictwa kulturowego Żuław i autorem książki kucharskiej z przepisami potraw żuławskich.
Wartościową inicjatywę zaprezentowała Lokalna Grupa Działania Żuławy i Mierzeja w dniu 2 grudnia 2014r w Restauracji JOKER w Nowym Dworze organizując otwartą prelekcję ARTURA WASIELEWSKIEGO, pasjonata dziedzictwa kulturowego Żuław, autora książki kucharskiej z przepisami potraw żuławskich. Uczestnicy Kawiarenki Obywatelskiej LGD zapoznali się z potrawami z dawnych lat pionierskich osadników przybyłych z różnych stron Polski i Europy. Prezentowane były przepisy na produkcję w domowych warunkach kuchennych: serów żółtych, dań rybnych, różnego rodzaju pieczywa, zup rybnych, ciast, piwa, nalewek. Prezenter, pan Artur Wasielewski zarekomendował kulinaria ze swojej książki: śledź zielony w zalewie octowej, zupa rybna nowodworska, zupa z łososia, zupa brzadowa z kluskami, kulebiaki z kapustą i grzybami, kołduny, kaszubski żur, hreczanyki, wyroby wędzone z gęsi, chleb ziemniaczany na zakwasie, pieczony na liściach chrzanowych. Atrakcją wieczoru była pyszna zupa śliwkowa na wędzonych żeberkach z makaronem i kawałkami wołowinki o specyficznym smaku, przygotowana przez mistrza - pana Artura. Zaprezentowane dania są godne polecenia dla restauratorów z Żuław i Mierzei Wiślanej, którzy mogliby wprowadzić je do swojego menu. Byłaby to odpowiedź na modę na regionalne smaki i duże zapotrzebowanie turystów na regionalne dania. Pan Artur Wasielewski zaprasza do korzystania z przepisów swojej książki. Lokalną Organizację Turystyczną Gminy Sztutowo reprezentował Janusz Domaszewski.